Monday, 3 March 2014

ETIKA FOTOGRAFI

Assalamualaikum
salam sejahtera,
salam hormat
hye semua!


 

sebelum ali nak kongsi sikit berkaitan dengan etika, ali nak menyuarakan pendapat ali mengenai siapa itu jurugambar. selalu jugak dengar, untuk jadi jurugambar Profesional mesti kena ada kamera Pro, mahal, lens power, mesti yang ternama dan macam macam lagi lah.

dalam dunia jurugambar, kita adalah sama, apa yang membezakan kita semua adalah ilmu antara kita. betul tak? kalau ilmu takda, kamera tu akan jadi sama sahaja seperti kamera yang paling murah.

tapi walaupun jurugambar tu hanya menggunakan kamera yang murah , tapi penuh ilmu didada, gambar yang di tangkapnya mesti superb awesome!!

ok. ali bagi contoh. sahabat ali, kamera yang dia guna hanyalah Nikon D40X, tapi dengan ILMU dan PENGALAMAN dia, dia sentiasa mengambil gambar yang penuh dengan cerita atau ali katakan journalism.

tapi ada jugak kenalan ali yang gunakan Nikon D700, tapi hasilnya tak sempurna, penuh dengan kesilapan dan kekurangan.

moral ceritnya, kamera adalah kemudahan, penggunanya yang perlu tambah ilmu. betul tak??

pasti korang setuju dengan pendapat ali yang fotografi digital merupakan hobi yang sangat mengasyikkan.
ada yang sanggup pergi jauh jauh berhabis untuk mendapatkan kualiti gambar dan pengalaman yang superb kan..

ia memberi peluang kepada seseorang yang menzahirkan kreativiti dengan cara yang agak mudah kerana apa yang perlu dilakukan ialah mencari subjek yang dikehendaki dan merakam foto dengan teknik yang sesuai.

dengan kemajuan teknologi digital, kini sesiapa pun boleh menikmati fotografi dan mahir dalam tempoh yang singkat. ditambah lagi dengan adanya internet, jurufoto boleh berkongsi ilmu dan juga hasil karya masing-masing.

seperti yg kita lakukan sekarang.

dalam keghairahan untuk mencuba perkara baru dalam fotografi, sama ada teknik mahupun perubahan subjek, kita mungkin juga alpa dengan etika yang wajar.

apa yang dimaksudkan ialah bila mana fotografi itu menjadi gangguan kepada orang lain, terutamanya apabila kita merakam foto manusia. tidak semua orang suka gambar mereka dirakam terutamanya tanpa izin.

mereka mungkin tidak suka jika foto mereka dipaparkan di internet untuk dilihat oleh seluruh dunia. ini lebih kritikal jika gambar tersebut tidak mencerminkan individu terbabit sebagaimana yang dikehendakinya seperti gambar kandid ketika menyuap makanan.

ali rasa kebanyakan orang tidak mempunyai niat yang buruk untuk memalukan subjek di dalam foto sebegini, tetapi kita perlu juga sensitif terhadap keterbukaan individu berkenaan.

jika kita mengambil gambar jalanan secara kandid, adalah lebih elok jika identiti manusia di dalam foto berkenaan tidak ditonjolkan dengan jelas agar kita tidak mendatangkan masalah dengan tidak sengaja.

apa yang lebih memeningkan ialah apabila mengambil gambar kandid berunsurkan seksual. adakala foto di forum yang hanya menunjukkan bahagian tubuh wanita yang mengghairahkan secara kandid.

pernah juga berlaku di majlis pertunjukan fesyen dimana seorang jurugambar cuba mengambil gambar dari bawah skirt seorang model. perbuatan sebegini mencemarkan imej jurufoto secara keseluruhan dan membawa pandangan serong kepada penggiat foto.

etika tidak membataskan kreativiti dalam fotografi tetapi ia dalah garis panduan untuk melahirkan kreativiti dengan terpimpin.

jurufoto yang berhemah tidak perlu bergantung kepada populari murahan dengan menayangkan foto separa lucah yang tidak membawa apa apa erti. ada juga jurugambar yang mengambil gambar gambar seksi semata mata untuk menaikkan populariti diri mereka.

batas batas agama perlu dijaga sentiasa. jangan sampai keghairahan anda dalam berkarya, anda lupa asas  utama kita hidup atas dunia ini.

maka jika ada rakan yang baru terlibat, bagi sokongan moral kepada mereka. mudah mudahan kita semua berjaya dalam bidang ini.

maaflah.. mudah mudahan karya korang semua memberi makna kepada diri sendiri dan orang lain serta memberi manfaat kepada diri kita semua.
#jurugambar perlu peka, kreatif, sentiasa berfikir dengan keadaan sekeliling dan teknik yang digunakan.
#setiap gambar memberi impak terhadap diri seseorang yang melihat.

nantikan entry yang seterusnya tentang dunia fotografi.
*mohon tunjuk ajar*


6 comments:

 1. etika itu menunjukkan akhlak kita :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. akhlak menunjukkan diri kita yang sebenar :)

   Delete
 2. nice info.. teringin jugak rasanya nak jd photographer. macam best jerrr... suka dgn kamera . hehe

  http://isyapurple.blogspot.com/2014/02/contest-teka-gambar-dan-menang-topup.html

  ReplyDelete
 3. Skill kne ada. Kamera mahal skill hancur x guna gak. Haha

  ReplyDelete
 4. Skill kne ada. Kamera mahal skill hancur x guna gak. Haha

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...