Wednesday, 12 March 2014

WHITE BALANCE



Assalamualaikum,
Salam hormat semua :)


ni simbol white balance


Apa khabar korang? Semoga korang berada dalam keadaan  yang sihat dan sejahtera la hendaknye ye :)
Macam mana entry yang lepas? Dah habis baca? Hmm? Hmmm?

Mintaknya korang dah baca dan dapat manfaat drpd entry yg Ali sediakan tu ye… hari ni Ali nak kongsi sikit mengenai WHITE BALANCE.
Mesti ramai yg dah tahu kan? Bagi beginners? Jom baca tambah ilmu anda! :)
Tetapi korang mungkin sukar untuk memilih mode white balance dalam kamera korang kan kann..
Untuk pengetahuan ukuran cahaya yang dilihat diukur dalam nilai Kelvin. Secara mudah, kita rasa sejuk, kelvin rendah dan sumber cahaya merah, bila kita rasa panas, kelvin tinggi dan sumber cahaya biru.

Maka terdapat beberapa mode white balance disediakan untuk menentukan keseimbangan antara nilai suhu sumber cahaya dengan had suhu yang dibaca oleh kamera kita.

Antara white balance mode yang ada dalam DSLR termasuklah:

  1.   Auto 
  2.   Tungsten
  3.     Fluorescent
  4.   Daylight/ Sunny ( ada kamera yang ada da nada yang takda )
  5.   Cloudy 
  6.     Flash
  7.   Shade
  8.    Kelvin ( ada kamera yang ada, ada yang takda )



Setiap mode ini mempunyai range ukuran kelvin yang berbeza-beza.

Mesti korang rasa pening nak pilih mode yang mana patut digunakan kan? Sebenarnya perkara ni mudah jer..
Ali tak galakkan korang gunakkan mode AUTO, sebab hasilnya akan berterabur.. kejap biru, kejap merah, kejap kuning. Terutama waktu ambil gambar gambar dalam rumah. Mesti korang pernah alamikan?

Jadi apa saranan Ali, korang boleh gunakan 2 mode iaitu sama ada kelvin atau Daylight/ Sunny.

Kenapa Ali sarankan dua mode ni? Pertama kedua-dua ini boleh menyeimbangkan white balance hampir sama dengan penglihatan mata. Kedua mode ini paling mudah untuk kita kawal & sangat cepat untuk kita buat pembetulan white balance dalam process editing.
Nilai mode kelvin adalah bermula dari 2 000k hingga 10 000k manakala Daylight/ Sunny nilai kelvinnya ialah tetap iaitu 5 000k atau 5 500k
Apa jua keadaan kita andaikan sumber cahayanya datang dari sumber cahaya yang sama iaitu matahari , nilai cahaya waktu siang adalah sekitar 5000-6500k
Jadi hasil yang kita perolehi akan hampir sama sentiasa. Pada pengguna yang ada mode kelvin korang beruntung sebab dapat mengambil gambar setepat yang mungkin dengan apa yang anda lihat didepan korang.

Mudahkan korang?
Sekarang takyah nak pening-pening, guna mode yang sama sahaja sama ada kelvin atau Daylight/ sunny. Proses pembetulan white balance dalam editing korang akan lebih pantas J

Oklah setakat ni dulu ye korang. Nantikan entry Ali yang selanjutnya untuk info yg lebih berguna

#teruskan karya korang……
#minta ditegur jika salah. sama sama kongsi. :)






1 comment:

  1. Assalam.

    If belum join GA Liniey n Nad, jemput join ea. Ada 2 top refferal.

    If dah join boleh terus promote GA ni utk berpeluang menang top refferal.

    Dan..
    90+ pemenang by Random.org dicari :)
    Antara hadiah:
    >> Buku Cerita Ahmad Ammar
    >> Naked 2 Eye Shadow
    >> Inner Neck Magic Berdagu
    >> Inai Homemade
    >> 5.11 Tactical Belt

    http://www.linieynor.com/2014/03/sweet-giveaway-by-misz-nadea-liniey-nor_14.html

    Tutorial cara kedua utk follow blog pun disediakan :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...